GEZELİM GÖRELİM SERİSİ-ABU DHABI VE DUBAI


GEZELİM GÖRELİM-DUBAİ VE ABU DHABİ

DABADABADUUUUUUU

Son derece moralsiz olduğum günlerde, astrologların bu ara size sunulan hediyeleri kucaklayın nidaları arasında J karşıma çıkan fırsatın sevinerek üstüne atladım.

10 gün eşimi ziyaret etmek ana başlığı altında Dubai ve Abu Dhabi’nin altını üstüne getirdim.

Çokça ülke gezme fırsatı yakalamış bir kişi olarak, açıkçası Ortadoğu’dan,  Arap Baharından, Arap halkından, adamından, kadınından, kültürlerinden  oldukça etkilendim.

Gideceklere, merak edenlere, gitmeyi düşünenlere ön bilgi olması açısından paylaşmak istedim.

Bir çok kişinin düşündüğünün aksine bunaltıcı sıcaklardan etkilenmedim. Adamlar (laf icabı adamlar değil !!! gerçekten adamlar, çünkü kadınlar iş hayatında yok L ) sistemleri kurmuş, klimalar akla gelebilecek her yerde ve sistemi nasıl geliştirdilerse, normal ya da bildiğimiz  iklimlendirme yapılmış yerlerdeki gibi klimalı ortamlar sizi hasta etmiyor.

Özetle, Abu Dhabi ve Dubai, Birleşik Arap Emirliklerinden en büyük iki emirliği. Diğer Emirlikleri bu iki emirlik kompanse ediyor. 1972 li yıllardan önce inci ve inci işleme  ile geçimini sağlayan Araplar, 72 de petrolü denizden bulmaları ile güçlü ekonomileri sayesinde  Dünyaya kafa tutmaya başlamış.

İngilizlerden ayrılmaları ile ekonomilerini güçlendirirken hedefleri, Emirlikleri Dünya sırlamasına sokmak, her şeyin en büyüğünün ve en lüksünün olması N+ ana kriterleri imiş. Bu kapsamda 2018 de geldikleri nokta, devasa Dünya 1. Si havaalanı, ve hiçbir ülkede görmeyeceğiniz Binalar, lüks, şatafat…

Birleşik Arap Emirliklerinde aklımda kalanlar;

Abu Dhabi;

Bu güzel Emirliği gezerken beni en çok etkileyen hurma ağaçları ve benim tavşan gibi ağaç tepelerimden hurma toplamam oldu. Yıllarda geçse asla unutmayacağım bir deneyimdi benim için. Ağaçlar yol boyunca ve üzerleri pırnakıl hurma ile dolu. Hurmalar yerlere dökülüp heba olmasın diye file içinde korunmaya alınmış, buna rağmen toplaman mümkün. Lezzetleri tartışmasız. Ülkemize gelene kadar şekilden şekile giren Hurmanın bin bir hali, orada beni benden aldı. Yumuşak, olgun, tatlı ve toprağına has.

Aynı gün Dünyanın sayılı büyük camilerinden birindeydik tesadüfen  mübarek cuma gününde https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/fd9/1.5/16/1f64f.png🙏 Linkte camiye ait tüm mimari yapı ve detaylar mevcut. https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Şeyh_Zayid_Camii


 
Üzerimdeki kıyafet oradan temin edildi, turiste hizmet. (Selimiye camimizde de buna benzer hizmetler var) Dış mekanlar özel üzeri açık araçlarla yapılıyor. İslami desenlerle kaplanmış zarif seramik döşemelerin bir kısmını çıplak ayakla dolaşıyorsunuz. Kadın ve erkeğin ziyareti birçok alanda ayrı olarak gerçekleşiyor. İç mekanlarda çekim yapmak yasak. Diğer dinlerde olduğu gibi. Görevliler nazik ve ilgili. İslam dinine ters düşen davranış sergileyenleri kibarca uyarıyorlar. Ezanlar abartılı yanık değil, gayet sakin ve billur gibi. Şovdan uzak. Abu Dhabi’ye yolunuz düşerse mutlaka görülmeli... https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/fd9/1.5/16/1f64f.png

Abu Dhabi’de ki binaları, AVM  leri anlatmama gerek yok. Mecazi anlamda Yıkılıyor.

Yollar en az sekiz şeritli, trafik sorunu yok gibi, araçlar lüks hatta lüks ötesi… Para var huzur var modundalar J))

Abu Dahbiye gitmişken Ferrariye uğramamak olmazdı. Gezme tozma konusunda karı-koca geri kalamayız. Güzeldi, nefisti, Ferrari arabaların içinde resimler çektirdik, kupalarla pozlar verdik, Ferrari marka birkaç alış veriş yapmaya çalıştık bütçemiz ölçüsünde.

Son olarak mini bir safari de yapıp, Dubai’ye doğru yol aldık. Şapkasız çıkılmıyorsa abi , safarisizde gezilmez dedik.

Deniz kenarında oturup, gökdelenleri izledik, 55 derece sıcak altında ter dökerken hayat bize güzeldi…

Komşunun tavuğu komşuya kaz görünenlere, Hiç bir şey göründüğü gibi değildir.

Abu Dhabi’ye gitmişken ‘’souk’’ lara (NAM-I DİĞER PAZAR)  gitmemek olmazdı, oraya da el attık tabii. Pazarlarında yok yok, kıyafetler, markalar, hurmalar, baharatlar, altınlar, kınalar, ayakkabılar, Hint elbiseleri vs…

Dikkat kamu spotu içerir J) Bir başka gün ise, Abu Dhabi yolunda TÜRK Restourant sahibi Nusret’in yerine gittik. Yeğenim Rüzgar’ın talimatı ile. Rüzgar nam-ı diğer minik yeğenim, 8 yaşında ve Nusret’e hayran. Yerinde olsaydı, bir resmini alırdık demiştik ama o gün Dubai şubesinde olmadığını söylediler.  Four Seasons ‘ın içinde güzel bir yer yapmış, Türkleri ve kültürümüzü duyurduğu için, adam gibi doğru dürüst reklam yaptığı için, başarıları için kendisini kutluyorum. Hiçbir başarı tesadüf değildir. Yolu açık olsun. Nice ülkelerde bizi tanıtsın. Nusret teki otopark ve menü fiyatlarını buraya yazmayacağım. Allah selamet versin…

Gelelim dolu dolu sekiz günümü geçirdiğim , acaba yerleşebilir miyiz diye düşündüğümüz ve hayran olduğum diğer büyük Emirliğe,

Dubai;

Güzel Dubai, çok sıcak https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f32/1.5/16/2620.pnghttps://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f9d/1.5/16/1f480.png💀 olması dışında;

Son yirmi yolda petrolü denizden çıkarmaları ertesi gelişmiş ve büyümüş, hedefleri lüks.

Petrolden önce geçim kaynakları inci ve inci işleme.

Halkın %15 i yerli öz hakiki  Dubai li , diğerleri Hindistan, Pakistan başta olmak üzere çalışan yabancı.

Suç oranı sıfıra yakın, hırsızlık, tecavüz vs yok. Borç yapmak yok borç yapan ve ödemeyen direk hapse https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/fa5/1.5/16/1f642.png🙂 Kahvaltıya gittiğimiz bir gün, çantamı fotoğraf çektirirken bir yerde unuttuğumuzu fark ettik ve hiç endişelenmeden, bıraktığımızı umduğumuz yere döndük yaklaşık yarım saat sonra, çanta  olduğu yerde duruyordu. Arabasının üzerinde anahtar bırakan bile var. O derece…

Malum cezalar adama destur çektirir.

Araba demişken, Arabanızın kirli olması bile suç ona göre. Arabalar lüks. Savaroski taşlısı bile varmış ama ben görmedim. Bülent Ersoy için birkaç yüz tane bulunduruyorlar demek ki.

Erkeklerin yerli olanları hala beyaz uzun yerli elbise ile dolaşıyor. Elbiseleri jilet gibi mis gibi, dört hatun tabii J) Beyaz uzun elbiselerin satıldığı dükkanlar var ve fiyatlar inanılmaz. (Elegan Man vs)  Parmak arası terlik ile kıyafeti tamamlıyorlar. Başlarında da beyaz bir örtü ile bu örtünün üzerine sarılan kırmızı örtü  ya da siyah kalın bant var. Siyah bant deve yarışlarını temsil ediyor. Devenin ayaklarının bağlandığı halkalar tasvir edilip kıyafete uyarlanmış.

Deve demişken, deve yarışları halen var ancak eski yıllardaki gibi seyislerle değil, elektronik kumandalar ile yönetiliyor.

Bakın ne diyeceğim, Araplarda, sokaklarda tertemiz, Araplar pis diye uydurmayın bir tarafınızdan J)

Benzin sudan ucuz doğal olarak.

Dubai de kadın ; ayrı bir başlık olmalı , yazarken daraldım okurken ne hissedersiniz bilmem. Atam’a binlerce şükür, minnet ve teşekkür ile...

Yerli halk kapalı tıpkı Sex And City filmindeki gibi çok kapalı, yemekleri yerken peçesini kaldırıyor ve yemeğini yiyor. Güzel ve bakımlılar, bazıları ojeli. HİNT KINASI REVAŞTA...Geri kalır mıyız? Asla...

Kadınlar geri planda. Kadına ait bir afiş bile yok, kadın yok sayılıyor. Yeni yeni iş Dünyasına atılıyorlar.

Kadınlar bol bol çocuk yapıyor. Çocuklarda durum kız çocuklar kapalı değil, erkek çocuklar belli bir yaştan sonra yöresel kıyafetlerini giyiyorlar. Çocukların eğlenmesine yönelik her türlü tedbir alınmış, oyun parkları, film stüdyoları, buz pistleri, hatta öyle ki AVM nin birinde (Emirates Mall)  penguenler ile buz pistinde  kayabiliyorlar.

Aile mahkemelerinde kadının eşe olan sorumluluklarının içindeki en önemli madde, çocuklarını istisnasız emzirmek.

Emzirme konusunda doğum yapan kadın en az üç gün emzirme eğitimi alıyor.

Kadın evlenirken 18 yaşından büyük olmalı ve ailedeki erkeklerin birinin izni olmalı ( baba-abi -amca vs)

Evlilik izninde annenin izin onayı yok. :((

Kanunlarında kadının eğitim hakkına eş tarafından kısıt getirilmemesi konusu var. Eğitim var, iş yok. Karar mercilerin de bulunamıyorlar.

Yerel Dubaili emirler çalışmıyor ancak her ay anlaştıkları firmalardan düzenli para alıyorlar, kanunları asla alt görevlerde çalışmamaları yönünde, çalışmak isterlerse hep üst görevde olmalılar. Kadın hep destek olmalı eşe.

Dubai’de doğum çok alternatifli, suda doğum revaçta burada doğum yapanlar çok mutlu. Hastaneler doğum faslında emzirme konusunda hassaslar.

Diyeceğim o ki, Kadının adı da,  esamesi de yok.

Bu kadar tatsız konudan sonra yemeklerinden bahsetmemek olmaz.

Birleşik Arap Emirliklerinde Yemek ve Damak Tadı;

Yemekler ve damak tadı bize yakın. Arap ve Dünya mutfağı her yerde.

Tahin’i ve Zahteri nerelerine süreceklerini şaşırmışlar. J)

Leziz pideler, ekmekler, muhammaralar, kibehler (içli köfte) vs yok yok.

Servisler battal boy. Çatlayana kadar doyuran cinsten.

Meyva ve sebze Dünyanın her yerinden geliyor. Marketler zebil gibi. Bir ürünün bir çok ülkeye ait versiyonu satılıyor. Örneğin Avakado (Bangladeş avakadosu, Amerikan avakadosu, zamazingo avakadosu gibi )

Tropikal meyvelar çoğunlukta.

Hurmanın bir bir türü tezgahlarda.


Sonuç olarak, yaşar mıyım yaşarım. Eşim olsun yeter, bana bir şey olmaz.

Umarım yol gösteren bir dosya olmuştur. Faydalı olması dileğimle.

Selam ve sevgi ile…
 
Güneş Banu Kocatepe
Temmuz 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar