MİSAFİR; MİSAFİRİ SEVMEZMİŞ :)


Ben sık sık derim ya, toplu taşıt adab-ı muaşeret kitabı olmalı falan…

Bu gibi büyük laflar ederim, bugün gene büyük laf etme günümdeyim.

Bugünkü fikrim ise, misafirlik adabı üzerine, misafir ağırlarken neler olmalı, hem eden hem edilen nasıl davranmalı?

Taziye değil, normal bir ev ziyaretinden bahsediyorum, akraba, eş, dost vs.

Son zamanlarda kültürümüzde olmayan tuhaf icatlar çıkmaya başladı, batılılaşma hareketine özendik te biraz, yok  ‘’baby shower’’, yok ‘’happy hour’’, yok ‘’wedding party’’ bilmem ne… Daha rahat, değişik ve oturmamış.

Batılı, taklit, havalı bir şeyler derken, kendi örflerimizi, ananelerimizi unutur olduk.

Bizim kültürümüzde misafirlik adabı önemlidir. Açarız kapımızı gönülden, masallara, hikayelere yansımıştır ikramlarımız güler yüzümüz.

Bende ailemden gördüklerim ile Severim misafiri, şöyle döktüre döktüre hazırlanmak isterim, haberli olsun isterim, hazıra konmadan, el marifetlerimle elimden geldiğince,  güler yüzle, özenle, coşku ile karşılamak isterim.

Misafir gidiyorsam da, aynı özenle, haber vererek, çam sakızı çoban armağanı bir minik jestle, vakitli saatlerde, tadında bırakarak, ahh devamı gelse dedirtecek tarzda olsun isterim.

Dostluk, arkadaşlık, yarenlik karşılık beklemese de, hakkını vermek usulüne uygun olsun isterim.

Aklıma takıldı şöyle bir nette sörf yaptım, unutulmuş örflerimize baktım, neler değişti neler düşündüm.

Şimdi efendim misafiriniz gelecekse; örf ve adetlerimize göre ve bana göre;

·         Haberli olmalı

·         Vakitli olmalı, gece 22:00 den sonra nasıl telefon açılmıyorsa, paldır küldür ziyarete gidilmez.

·         Peşine size sormadan kişi takıp takıştırmamalı (nette bir linkte aynen şöyle yazıyor; çocuğunuzu/köpeğinizi vs dahi götüreceksiniz, ev sahibine bilgi veriniz, hayır demeyeceğine göre kibarlık adına gene de haberli olmalı)

·         Karşı taraf için mutlaka bütçenize uygun bir jestle gitmelisiniz. Bazen çiçek, bazen minicik mendil. Hele hele ilk kez gidiyorsanız.  Aman ha… Baklava, börek, lif, ayna, aklınıza ne gelirse. Bu kadar resmiyete gerek yok diyenlere, ben ısrarla samimiyet ile sınırı karıştırmamanın gerekli  olduğunu savunurum.

·         Yatılı misafirseniz, erken kalkmalısınız, sabah öyle fosur fosur uyunmaz, ev halkını rahatsız etmeden toplayın çarşafınızı nevresiminizi, bekleyin odanızda.

·         Öyle ev sahibine sormadan mutfağa girmeler, dolap açmalar olmaz. Samimiyet derecenize bağlı diyorsanız da, dolap açmayın. Haddinizi bilin.

·         Kültürümüzde eskiden misafire açmışın diye bile sorulmazmış, Allah ne verdiyse hazırlanırmış, diyelim ki ikram faslı başladı, sizin için hazırlanmış yemekleri sağlık sorununuz yok ise geri çevirmeyin, mutlaka eline sağlık deyin, öküz gibi yiyip içip kalkmak adetlerimizde yok.

·         Tadında bırakın, hoş beş, yediniz içtiniz, samimiyet derecenize göre ev sahibi de istiyorsa, yemeklerin mutfağa kaldırılmasına yardım edin, hele ki yaşdaş sanız.

·         Yatılı misafirin üç günden fazlası bunaltır, otel var, motel var. Biraz saygı. Ev sahibi banyo yapar mısın demeden banyoyu kullanmayın Allah aşkına, samimi olmak, pisinizi evin her köşenize bırakmak demek değildir.

·         Sanal mecraya düşkünde olsanız, artık misafirlikte elinizde teliniz zırt zırt oynamayınız, gittiğiniz arkadaşınıza saygı lütfen.

Benim liste uzar gider;

Ya ev sahibi nelere dikkat etmeli?

·         Şöyle kapıyı güler yüzle sonuna kadar açmalı, gülerek, öperek karşılamalı arkadaşını.

·         Güzel sofralar hazırlamalı, toksanız bile, Allah ne verdi ise. Temiz, özenli sofralar.

·         Tüm bu hazırlıkları yaparken sohbet edebilmeli, TV açmamalı, sanal mecralara dalmamalı J)

·         Kahve içermişin diye sormak yerine, kahveni nasıl alırsın demeli?

·         Misafirden hediye geldi ise, yanında açmalı, can-ı gönülden teşekkür etmeli

·         Şen şakrak sohbetler edilmeli, tabii bu bir taziye değilse…

·         Tanışmamış kişileri ikramı bir kerede aradan çıkarmak için bir araya getirmemeli. Unutmayın, misafir misafiri sevmezmiş. J)

Eski örf ve ananeleri biraz incelemekte fayda var, modernleşsek te bazen küçük ayrıtılar bizi silkelemeye yeter.

Konunun buralara gelmesinin sebebi bende saklı, ilim cehli giderir eşeklik bakidir diyerek, eğitim, gelenek, görenek, özen, saygı  şart diyerek günü kapatıyorum.

Bol misafirli günlere;

Sevgi ile…

G.Banu KOCATEPE

Kasım 2016

 

 

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar