KADIN...


8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken bir yazı kaleme almadan olmaz.

Şükür ve teşekkürümüzsün Atam; diyerek başlayalım.

·        Atatürk, Cumhuriyet’ in ilanından dokuz ay önce Şubat 1923 ‘de şöyle sesleniyor:
“Bizim sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir. Yaşamak demek faaliyet demektir. Bundan dolayı bir sosyal toplumun, bir organı faaliyette bulunurken diğer bir organı işlemezse, o sosyal toplum felçlidir.”
  
Olmasaydın olmazdık Atam, ileri görüşün sayesinde bugün hayatın içinde yer alıp, mücadele ediyor ve üretiyor isek  sayendedir.
 
Yıl olmuş 2018, ne yazık ki konuştuğumuz konular, üretimden, faydadan uzak, hala şiddet, eğitimsizlik  üzerine. Bize armağan ettiği bu ülke için çoğumuz yan gelip yatmışız belli ki.
Hafta Kadın haftası, 90. Yılında Oscar töreninde dahi ‘’kadın’’ konuşuluyor. Koskoca Amerika adaylarda kadın azlığını, fırsat eşitsizliğini,  çatır çatır dile getiriyor.

Gel de bizi gör…
Memleketinde şöhret olmuş, kazancı ile üretimi ile örnek olması gerekirken, kadın değil erkek egemen olmalı diyor röportajında Hülya Avşar. Röportajı yaptığı erkek ondan daha KADIN, ısrarla sohbetin yönünü değiştirmeye çalışıyor ama nafile…

Sanal Dünya ayaklansa da, şaşkınlıkla izlesek te, çokça var bu cinslerden. Neyin mesajı ve neyin kafası bu anlamak zor gerçekten.  
Eğitimsizlikten, rantçılıktan, ağzı olan konuşuyorculuktan tut da, bana göre bir çok dinamik var.

Topluma bir şekilde şöhret olmuş, tanınmış kişilerden ziyade, gerçek örnekler TV Kuzusu kişilerin önüne çıkarılırsa belki biraz yol katederiz.

Üretim şart, herkes kadın, erkek çalışacak, hayatın içinde olacak. Ama tarlada,  ama ofiste, ama havada, ama karada. Bu konuda herkes ısrarcı olmalı, maddi özgürlükten ziyade, üretimin içinde yer almalı. Manevi olarak ürettiği için keyif almalı. Süs objesi olmaktan vazgeçmeli, tek derdi ruj ve allık olmamalı, öyle algılanmamalı. Analar kızlarına zengin koca bekletme mesajları vermemeli. Kızlar her koşulda ve ahvalde ayaklarının üzerinde durmalı.
                   Girdiği her iş yerinde fark yaratır kadın, kendine bahşedilen özellikleri ile renk katar, yaratıcılık katar, doğurur ve üretir. Güzeldir, organizedir, merhametlidir, empati duygusu yüksektir, erkekle kıyaslama yapmadan yazıyorum bunları. Tüm bu olumlu özellikleri iş yerlerine, ve diğer alanlara huzur, yaratıcılık getirir.

Artık bunları konuşmadığımız, gerek olmadığı için konuşmadığımız, üreten, okuyan, öğrenen, şiddetsiz, sağduyulu, örnek alacağımız  başarılı kadınların sayısının çokkk olduğu, günün anlam ve önemi içerisinde EMEKÇİ kADINLI bir toplum dileğimle…
Dünyaya yeniden gelsem, yine KADIN olmak isterdim diyerek, tüm kadınların, erkeklerin mutlaka okumasını istediğim kitaplar ile yazımı bitiriyorum.

·        Latife/İpek Çalışlar
·        Latife Hanımın Kağıtları/Fatih Bayhan

·        İpek Sabahlık/Osman Balcıgil
·        Füreya/Ayşe Kulin

·        İki Devir İki Kadın/Ülker Bilgin
·        Harika Kadınlar/Sam Magss

·        Kabilin Gizli Kızları/Jenny Nordberg
 

Güneş Banu KOCATEPE

Mart 2018

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar