ANLIYAM,ŞANLIYAM,VANLIYAM



Bitliste beş minare, Anlıyam şanlıyam Vanlıyam, Gezelim Görelim programcısı gibi oldum ama geçen hafta ülkemin güzel toprakları Van-Tatvan ve Bitliste görevdeydim. Anlatmassam çatlarım. Dinleyin anacığım...

Gezmeden, görmeden uzaktan bilmeden anlatmakla olmaz, yorum yapacaksan önce gidip göreceksin.

İlk önce güzel Van dan başlayalım. İki saatlik uçak yolculuğu sonrası indim güzel Van’a. Malum Doğu Anadolunun incisi.  Büyük acılar yaşadı, toparlanmaya çalışıyor. Çok yatırım yapılmış, haksızlık etmemek lazım. Şehir merkezinde sadece iki bina depremde yıkılmış ama köyle malum izlediğimiz gibi, çook . Kayıtlara göre 657 ölü var.Ulaşılabilen...

Doğal güzellikleri anlatılamayacak kadar etkileyici. Bu göle göl demeye diliniz varmıyor.Uçsuz bucaksız. Hazar Denizi gibi, Van Denizi olmalı. Bunun için kollar sıvanmış, çalışmalar devam ediyor. Yakın zamanda Van Denizi olarak literatüre geçecek. Gölde inci kefali var. Çok leziz. Kentin girişinde bu bağlamda heykeller var.Tabi kedisi de meşhur. Gene merkez de kedi heykelini görebilirsiniz.

Van yöresine gidip te,  Van kahvaltısı yapmadan olmaz değil mi? Şehirdeki çakma Van kahvaltılarına benzemiyor. Ürünler leziz. Buğday ve et ağırlıklı ne de olsa soğuk şehir. Beslenmeleride bu yönde.Et yemekelri ön planda, etin kilosu 18tl bu arada.

Kahvaltıya gelecek olursak, Mesela unu tereyağında kavurup, içine yumurta kırdıkları bir kahvaltılık çeşitleri var, nefis. Buğdayın özü ‘’kavut’’ dedikleri halini de,  gene tereyağda kavurup kahvaltıda yiyorlar. Kavurmalı yumurta olmazsa olmazları. Peynir, zeytin, reçel bilindik. Fakat bir kaymak, bal( bu bal kara kovan balı) , ceviz üçlemeleri var ki, mis mis misss.Kahvaltıda süt içmeyi tercih ediyorlar.Tarım ve Hayvancılık gelişince çayı ne yapsınlar. Dükkanların, kahvaltıcıların hepsi sütçü ismiyle başlıyor. Sütçü Fevzi, Sütçü Kenan vs. Kahvaltıyı göl kenarında yaptık, etkileyiciydi. Yolunuz düşerse bu lezzetlerin mutlaka tadına bakmalısınız.

Sonrasında Van Gölünde ki tekneye binip, Akdamar adasına geçtik. Ada da malum kilise var.Açılışı için çok mücadeleler verilmiş, artık kilise açık ve turist çok. Gidilmeli.
Uşgun yemeden olmaz dediler, onu da yedik. Sokaklarda uşgun/aşgın satılıyor.Erik familyasından, herkesin elinde var. Değişik ama bizlerin alışık olmadığı tat. Deneyin.

Aygır gölüne gittik sonrasında, Abant gölü kadar güzel, bu zamana kadar bilmemiş görmemiş olduğum için kendime çok kızdım. Göle nazır bir çay içip, gezdik. Süphan ve Nemrut dağı gölgesinde nazlı kız gibi yatıyordu Aygır gölü.

Toplantı vesilesiyle gittiğim Vanı kendi penceremden anlatmak istedim.Sonraki etapta Bitlis ve Tatvanı yazarım.

Son olarak Van için söyleyebileceklerim, Deprem ertesi tüm halka kucak açılmış, öyle ki iki büyük Devlet Hastahanesi ve çocuk hastahanesi aynı zaman da otel hizmeti yapmış. Bunları bilmek lazım. Konteyner evlerden tutunda Toki konutlarına kadar her yer gözler önündeydi. Yollar bakımlı, uçak saatleri sık. Yemekler leziz, insanı candan, bölgesi sakin, dağıyla, deniz görünümlü gölüyle,  balığıyla, kedisiyle güzel VAN.

Anlıyam,şanlıyam, Vanlıyamlılara selam olsun.

De hadi...

Sevgiyle

G.Banu KOCATEPE
Mayıs 2014-05-12

Yorumlar

Popüler Yayınlar