ANLIYAM,ŞANLIYAM,VANLIYAM
Bitliste beş minare, Anlıyam
şanlıyam Vanlıyam, Gezelim Görelim programcısı gibi oldum ama geçen hafta
ülkemin güzel toprakları Van-Tatvan ve Bitliste görevdeydim. Anlatmassam
çatlarım. Dinleyin anacığım...
Gezmeden, görmeden uzaktan
bilmeden anlatmakla olmaz, yorum yapacaksan önce gidip göreceksin.
İlk önce güzel Van dan
başlayalım. İki saatlik uçak yolculuğu sonrası indim güzel Van’a. Malum Doğu
Anadolunun incisi. Büyük acılar yaşadı,
toparlanmaya çalışıyor. Çok yatırım yapılmış, haksızlık etmemek lazım. Şehir
merkezinde sadece iki bina depremde yıkılmış ama köyle malum izlediğimiz gibi,
çook . Kayıtlara göre 657 ölü var.Ulaşılabilen...
Doğal güzellikleri anlatılamayacak
kadar etkileyici. Bu göle göl demeye diliniz varmıyor.Uçsuz bucaksız. Hazar
Denizi gibi, Van Denizi olmalı. Bunun için kollar sıvanmış, çalışmalar devam
ediyor. Yakın zamanda Van Denizi olarak literatüre geçecek. Gölde inci kefali
var. Çok leziz. Kentin girişinde bu bağlamda heykeller var.Tabi kedisi de
meşhur. Gene merkez de kedi heykelini görebilirsiniz.
Van yöresine gidip te, Van kahvaltısı yapmadan olmaz değil mi? Şehirdeki
çakma Van kahvaltılarına benzemiyor. Ürünler leziz. Buğday ve et ağırlıklı ne
de olsa soğuk şehir. Beslenmeleride bu yönde.Et yemekelri ön planda, etin
kilosu 18tl bu arada.
Kahvaltıya gelecek olursak, Mesela
unu tereyağında kavurup, içine yumurta kırdıkları bir kahvaltılık çeşitleri
var, nefis. Buğdayın özü ‘’kavut’’ dedikleri halini de, gene tereyağda kavurup kahvaltıda yiyorlar. Kavurmalı
yumurta olmazsa olmazları. Peynir, zeytin, reçel bilindik. Fakat bir kaymak,
bal( bu bal kara kovan balı) , ceviz üçlemeleri var ki, mis mis misss.Kahvaltıda
süt içmeyi tercih ediyorlar.Tarım ve Hayvancılık gelişince çayı ne yapsınlar. Dükkanların,
kahvaltıcıların hepsi sütçü ismiyle başlıyor. Sütçü Fevzi, Sütçü Kenan vs.
Kahvaltıyı göl kenarında yaptık, etkileyiciydi. Yolunuz düşerse bu lezzetlerin mutlaka
tadına bakmalısınız.
Sonrasında Van Gölünde ki tekneye
binip, Akdamar adasına geçtik. Ada da malum kilise var.Açılışı için çok
mücadeleler verilmiş, artık kilise açık ve turist çok. Gidilmeli.
Uşgun yemeden olmaz dediler, onu da
yedik. Sokaklarda uşgun/aşgın satılıyor.Erik familyasından, herkesin elinde
var. Değişik ama bizlerin alışık olmadığı tat. Deneyin.
Aygır gölüne gittik sonrasında,
Abant gölü kadar güzel, bu zamana kadar bilmemiş görmemiş olduğum için kendime
çok kızdım. Göle nazır bir çay içip, gezdik. Süphan ve Nemrut dağı gölgesinde
nazlı kız gibi yatıyordu Aygır gölü.
Toplantı vesilesiyle gittiğim
Vanı kendi penceremden anlatmak istedim.Sonraki etapta Bitlis ve Tatvanı
yazarım.
Son olarak Van için
söyleyebileceklerim, Deprem ertesi tüm halka kucak açılmış, öyle ki iki büyük
Devlet Hastahanesi ve çocuk hastahanesi aynı zaman da otel hizmeti yapmış. Bunları
bilmek lazım. Konteyner evlerden tutunda Toki konutlarına kadar her yer gözler
önündeydi. Yollar bakımlı, uçak saatleri sık. Yemekler leziz, insanı candan, bölgesi
sakin, dağıyla, deniz görünümlü gölüyle, balığıyla, kedisiyle güzel VAN.
Anlıyam,şanlıyam, Vanlıyamlılara
selam olsun.
De hadi...
Sevgiyle
G.Banu KOCATEPE
Mayıs 2014-05-12
Yorumlar
Yorum Gönder