HIDRELLEZ



Hıdrellez; Bu gece hıdırellez, eski adetlerden yola çıkarak, gül ağacına dileklerimizi diliyoruz. İster resmediyoruz, ister söylüyoruz.

Ben her sene balkondaki gül ağacıma ne diliyorsam çizerim ve sessizce ekerim. 6 Mayıs sabahı da uyanır uyanmaz, hiç konuşmadan, ev halkına günaydın bile demeden J,  gidip gül ağacımdan dilek kağıdımı çıkarır, kaldırırım.

Denize , suya atanda var, artık hangisi kolay ise…

Başarı isteyenler başarı çizsin, çoluk çocuk isteyen onu çizsin, eş isteyen eş, iş isteyen iş çizsin, sağlık, sihat başta olmak üzere, çizin gitsin.

Gelecek sene  5 Mayıs tarihine kadar Hızır gelip halletsin J)

Daha ne olsun.

Sevgiler

Dileğiniz bol ola, isteyenin bir yüz kara;

G.Banu KOCATEPE
5 Mayıs 2015

Hıdırellez ya da Hıdrellez (Azerice: Xıdır Ilyas ya da Xıdır Nəbi), Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır. Hıdırellez günü, Gregoryen takvimi (Miladi takvimi)ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan günü olmaktadır. 6 Mayıs’tan başlayıp 4 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 5 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.
Hıdırellez'in UNESCO'nun 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne alınması amacıyla 2010 yılında çalışmalar başlatılmıştır.  (Kaynak vikipedi)


Hızır; yaşam suyu (ab-ı hayat) içerek ölümsüzlüğe ulaşmış; özellikle de baharda aramızda dolanarak, bolluk ve sağlık dağıtır. Hızır bir kişiye verilen addan çok aslında bir doğasal durumu, baharla vücut bulan yaşamın tazelenmesini simgeler. Türkiye'de Hızır’a atfedilen özelliklerin bazıları;
  • Kalbi temiz, Allah'a inanan insanlara yardım eder.
  • Uğradığı yerlere bolluk, bereket, zenginlik sunar.
  • Dertlilere derman, hastalara şifa verir.
  • Bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini, insanların kuvvetlenmesini sağlar.
  • İnsanların şanslarının açılmasına yardım eder.
  • Uğur ve kısmet sembolüdür.
  • Mucize ve keramet sahibidir.
Türkiye'de Hıdrellez Bayramı 6 Mayıs (5 Mayıs Gecesi) tarihinde kutlanır. Bugün Hıristiyanlarca da baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler St.Georges Günü olarak kutlamaktadırlar. (Kaynak vikipedi.)


Yorumlar

  1. Merhaba,
    Eşim her sene olmasada çoğunlukla sizin anlattığınız gibi 5Mayıs gecesi bir gül ağacı dibine istediklerinin resmini yapardı..Muhtemelen ev ,yazlık vb.. Ben de batıl bir inanç diye düşünür ama hiç eleştirmez saygı duyardım. Bir süre önce ev aldık ve tapuya işlemler için gittik..Evimizin adresi Küçükyalı diye beklerken tapudaki adres farklı çıktı..Ne çıktı dersiniz.. Hızır İlyas Burnu mevki ...apt..Evrene daima istediklerinizi olumlu düşüncelerinizle gönderin...Herzaman iyi düşünün iyi olsun..

    YanıtlaSil
  2. Harika, iyi niyet, pozitif düşünce her zaman pirim yapar. :)

    YanıtlaSil
  3. Sakine AktürkMayıs 05, 2020

    Arkadaşım kalemine emeğine sağlık. Her sene yaptığım bir ritüeldir.Bu sene de yaptım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar