TOPRAK ANA



Hafta sonu yaptığımız küçük Gazipaşa kaçamağı ertesi, işe döndüğümde aldığım yorumlar, dinlendiğim, yüzümün huzurla donandığı, ve dinginleştiğim yönündeydi.

Nasıl dinlenmezsin, tamamen doğal hayatın içinde koca bir gün geçirdim.

Nefis bir çiftlik, meyva bahçeleri ile bezenmiş, içinde meyva haricinde, dağ keçileri, yaban ördekleri, güvercinler, tavus kuşları, kangallar, kediler bir nevi hayvanat bahçesi gibi. Hepsi mutlu, rahat rahat dolanıyorlar ortalarda.

Hani şu uzmanların modern doktorların  etini, sütünü, yumurtasını  önerdikleri (keçi, tavuk vs) serbest dolaşan hayvanlar.

Göz alabildiğince meyve, envai çeşitte, özellikle muzlar ilgimi çekti. Muz ticareti yapmaları nedeni ile muz hakkında çok bilgimiz oldu. Döllenerek çoğaldığı, meyve vermeden önce , yavrularken, ses çıkardığı, son derece hassas bir meyve olduğu, lekelenmemesi için fazlaca özenildiği, hormonsuz ekolojik ürün olması için, ilaçlanmadığı, ilaçlanamadığı için, transfer edilirken çabuk bozulması gibi.

Yerken nereden geldiğini bir türlü düşünmediğimiz, güzel ülkemizin, güzel toprakların mücizevi ürünleri. Dehşete düşmemek, hayranlık duymamak elde değil. Çiftçilere rast gelsin, kolay değil işleri.

Tüm olağan meyvaların içinde, meyvenin ağırlığından dallarını yere eğen Şadok meyvesi ile tanıştım.Tarım ve ticarete son derece uygun, sağlığımıza milyonlarca faydası olan meyveyi çoğumuz tanımıyoruz bile. Oysa batı taklitçiliğinden vazgeçip, garip ananas, mango , kara buğday, kinoa gibi, ürünleri methetmek yerine, bu verimli topraklarda yetişen şadok, diğer adları ile, ‘’kız memesi’’ yada ‘’ağaç kavunu’’ nu daha çok duyurup, satışının çoğalması sağlanabilir. 

Üstelikte karaciğere dost, bağışıklığı arttırıyor, bağırsak kurtlarını döküyor, enerji veriyor, son derece lezzetli, greyfurt familyasından, bol c vitaminli bu meyvede  daha neler neler, açın okuyu google amcamı.

Eğitimli toprak sahipleri ile sohbet ederken, anlıyorsun bu işlerin ne kadar zor olduğunu. Örneğin hormon mevzusu, meyvelere verilen hormonun yanında, buğdaya verilen hormonun çok daha fazla olduğunu ve tehlike arz ettiğini.


Ne yazık ki okumuyoruz, bilgilenmiyoruz, hayatımızın içinde olan, birlikte yaşamaya çalıştığımız, vücudumuza soktuğumuz ürünlerin tohumlarını, nerede yetiştiğini, neye yaradığını çoğumuz bilmiyoruz.

Her birimiz emekli olunca bağ bahçe işleri yapacağımızdan bahsediyoruz, bizlerinki hayal ve hobinin ötesine geçmesede, bu işler gerçekten zor ve çok emek istiyor, bu işle uğraşanları taktir etmemek mümkün değil.

İşini hakkıyla yapan, sofralarımıza doğru yollarla ulaştıran kişilere Allah selamet versin.
Herzamanki gibi, kurnazlara, kazanç peşinde olup, halk sağlığı ile oynayanlarında bir an önce ipliği pazara çıksın.

Toprak sahibinin anlattığı bir anekdot; İstanbul gibi büyük metropollerde ki büyük mağaza zincirlerinden birine gönderdiği ekolojik, ilaçsız , lekesi muzlar için, satın alma müdüründen gelen cevap, ben bunları çok daha ucuza alabilirim, üstelikte ekolojik ürün gibi satabilirim. !

Bu işlerin neden olduğu malum, okumayan, araştırmayan bizler, üçkağıtçı, dolambaççı, işin hakkını veremeyen bazı çiftçiler, piyasa, arz, talep, yalan haberler.

Biraz silkelenmenin  vakti geldi de geçiyor.

Hal’lere gelene kadar artan fiyatın haber yapıldığı kanallarda, farklı haber duymayı talep etmeliyiz. Ürünün taşımacılığı kadar, ürünün kalitesinin öneminin farkına varmalıyız.

Bu ürünlerin üzerine nereden geldiği, hakkında bilgi koymaları yönünde takipçi olmalıyız.
Hormonun, ilacın kontrollü kullanıldığına dair, içimiz ferah olmalı, Tarım Bakanlığının kalite kontrol yaptığına dair bir işaret olmalı.

Türk insanı zeki ve çalışkan ama, maalesef çoğu zaman baştan savma afedersiniz sıçtım-kaçtım iş yapıyor. Adam gibi iş yapmayı öğrenmeliyiz.

Hepimizin gayretiyle...

Güzel patatesin tohumunun hala yurt dışından geldiğini, fast foodlar sayesinde Türkiyede kızartmalık olan patates hakkında bir fikir oluştuğunu, haşlamalık, kızartmalık patatesin içeriğinin potasyumunun, çinkosunun farklı olduğunu duymuş muydunuz? Peki ya, Nevşehir ve Niğdenin patatesin  pazarını oluşturduğunu ?

Biraz araştıma, biraz özen, hadi kolay gele hepimize.

Buğday işini enine boyuna incelemek üzere.

Sevgiyle, sağlıkla, kaliteli yaşam ile...

G.Banu KOCATEPE
Aralık 2014-12-16

Yorumlar

Popüler Yayınlar